Het wagenspel in de loop van de dag en het spektakel ‘s avonds was een topper van formaat.

Ruim 6000 (u leest het goed) toeschouwers zijn per speelavond naar Lier afgezakt om het spektakel ‘s avonds te bewonderen. We kregen niets dan lof. Geen enkel negatief woord, enkel maar complimenten.

De eerste zondag (27 sept) waren er nog een aantal vergetelheden, die tegen zondag 4 oktober opgelost waren.
We werden als acteur verwend: in tegenstelling tot de figuranten mochten wij zelf onze kostuums uit de rek halen en mochten we ons omkleden in het ruimere Vleeshuis op de Grote Markt. De figuranten kregen naar het schijnt slechts een hokje om zich om te kleden, wat zij ‘s ochtends reeds moesten doen. Wij, de acteurs, kregen daar nog voldoende tijd voor.

Om 13u30 moesten we pas beginnen spelen. Onze locatie was achter het Timmermans-Opsomermuseum aan de Netelaan. Daar was eveneens een Middeleeuws dorp opgesteld. De afspraak werd reeds op voorhand gemaakt dat ze even moesten stil zijn wanneer wij speelden. Maar dit gebeurde niet en we moesten proberen om boven het geklop van de smid verstaanbaar te zijn. Dit was niet evident. De regisseur zei tussenin tegen ons dat we “moesten zorgen dat we onze stem wat spaarde tegen de avondvoorstelling”. Niet evident dus.

Er was steeds voldoende volk om te komen kijken naar onze zogezegde repetitie gedurende de namiddag. We herhaalden het stuk telkens om de 45 minuten en speelden het stuk 6 keer per zondag.

‘s avonds moesten we terug naar het Vleeshuis op de Grote Markt waar we ons verder konden klaarmaken voor de avondversie. Een plekje vinden om je te concentreren lukte niet echt. Rond half acht kregen we een briefing van regisseur Ward Bal en tegen half negen, wanneer de bigband stopte en alle instrumenten had opgeruimd, was het onze beurt om het volk te entertainen.

We kregen onze microfoons opgespeld en opgekleefd en de “Vita van Gummarus” startte. Wat ik zag toen ik op het podium stapte, tartte alle verbeelding… een massa volk was aanwezig. Ik heb nadien vernomen dat er 6000 toeschouwers waren. Gelukkig pas nadien vernomen. smiley

Ik heb me wel super goed geamuseerd en vond het een eer dat ik mee deel heb mogen uitmaken van het gebeuren. De volgende Gummarusfeesten zullen Lier pas over 25 jaar opnieuw vullen met een mensenmassa.

Dankjewel aan de auteur Johan De Paepe, aan regisseur Ward Bal en aan acteurscoach Jos Dom. Ze hebben toch zomaar even 1497 figuranten begeleid voor de hele ommegang.
Dankjewel aan de costumières en meer bepaald aan Elvyra. De kostuums kwamen allemaal van Baeyens.
De volledige cast van “Vita van Gummarus”
met regisseur Ward Bal (uiterst links) en de danseressen (rechts onderaan)

fotoreportage: gummarusfeesten2015.plein-public.be